Of ik in twee minuten kan uitleggen wat de essentie van blockchain is. We zaten gezellig op een zonnig terras en mijn buurvrouw toonde volop interesse in de verschillende blockchain projecten waar ik bij betrokken ben. (Blijf op de hoogte door onze FB page te liken).

“Pfff” blaas ik terug. “Twee minuten? Er worden hele seminars opgezet om dit uit te leggen. Maar goed, here we go.”

 

Van centraal naar decentraal

Jouw persoonlijke gegevens bij, bijvoorbeeld; de bank, je telefoonabonnement, je Facebook account of de belasting, wordt opgeslagen en beheerd in enorme grote centrale datacenters. Jij vertrouwt de instanties dat jouw gegevens daar veilig zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Zodra een slimme hacker binnen is kan die grote schade aanbrengen,of zelfs data stelen. Bij blockchain werkt dat net anders, en stukken veiliger.

Een instantie of onderneming die services gaat aanbieden op blockchain slaat de data zelf niet op. Elke betaling, overeenkomst of welke digitale handeling dan ook, wordt decentraal opgeslagen. Op openbare computers over heel de wereld.

Stel dat jij geld overmaakt op het blockchain dan wordt die ene handeling in kleine stukjes gehakt en verspreid over een enkele tientalle willkeurige computers over heel de wereld. Elk stukje wordt gecodeerd. Een volgende handeling wordt achter die ene eerste handeling geplakt. Wordt er weer een boeking gedaan dan wordt die er vervolgens achter geplakt. Zo ontstaat als het ware een ketting van boekingen, of handelingen. Want dit kan ook gedaan worden met bijvoorbeeld officiële zaken zoals, koopcontracten, arbeidsovereenkomsten en andere juridische stukken.

Aan het knikken van mijn buurvrouw maakte ik op dat zij mijn uitleg begreep. Al is deze sumiere uitleg vanzelfsprekend niet volledig, het geeft de essentie van blockchain aardig weer.

Toch vond ik het nodig om het volgende er aan toe te voegen:

Een traditioneel contract of overeenkomst dat afloopt wordt, ofwel beeindigd, ofwel  vernieuwd. Doorgaans wordt welliswaar gesproken over het verlengen van bijvoorbeeld je hypotheek, telefoonabonnement of huurovereenkomst, maar er wordt altijd een compleet nieuw contract opgesteld en het oude wordt vernietigd. Die zie je nooit meer terug. Bij blockchain is dat niet het geval; het verlopen contract blijft voor altijd zichtbaar en toegankelijk. Het nieuwe contract wordt er als een vervolg aangeplakt.

 

Tusenpartijen raken overbodig door blockchain

Denk maar aan vroeger aan je dagboek. Daar schreef je elke dag iets in. De ene week was je hopeloos verliefd schreef je elke bladzijde vol, omringd met hartjes. Een week later was het ineens uit en kon je geen goed woord over die voormalige liefde schrijven. Maar hoe on-verliefd je ook ineens was, je kon die bladzijdes met hartjes niet ongedaan maken. Je kan ook nu nog terugkijken en lezen wanneer je verliefd was en wanneer die verliefdheid over is gegaan. Blockchain werkt net zo; elke gebeurtenis wordt voor altijd opgeslagen en iedere volgende gebeurtenis wordt er achter geplakt. Zo ontstaat een lange ketting van gebeurtenissen. Oftewel, een blockchain.

Het is vooral het decentrale aspect wat mij zo aanspreekt aan blockchain. Informatie wordt gecodeerd in stukjes opgeslagen over een serie computers die op elke plek van de wereld kunnen staan. Er is dus geen partij meer die controle heeft. Je kunt hierdoor rechtstreeks zaken doen zonder dat er een tussenpartij nodig is. En dat levert in veel gevallen ook nog eens heel veel financieel voordeel op.

 

Zelf geld verdienen met jouw eigen persoonlijke gegevens

Een mooi voorbeeld van een service die handig gebruikt gaat maken van blockchain is Maxdata. Deze start-up heeft een portal ontwikkeld die jou in direct contact kan zetten met service aanbieders zoals; Vodafone, KPN, Essent of een van de vele andere aanbieders. Je maakt een profiel aan met de app op je mobiel en geeft aan wat je betaalt voor je huidige contracten.

KPN bijvoorbeeld, kan dan zien wat jij betaalt. Ze zien niet wie jij bent, dat blijft geheim voor ze. Stel dat KPN een beter aanbod heeft voor je dan kunnen ze een verzoek indienen om jou een beter voorstel te sturen. Dat gebeurt in de vorm van het sturen van MaxData tokens (MXD). Deze MXD zijn geld waard en kan je gebruiken om bijvoorbeeldje telefoonrekening mee te betalen. Als je de MXD hebt ontvangen kan je beslissen of je wilt dat KPN jouw persoonlijke gegevens mag gebruiken om jou het betere voorstel te sturen. Maar dat hoeft dus niet. Jij beslist zelf of een serviceaanbieder toegang krijgt tot jouw gegevens.

Het concept van MaxData is vernieuwend en spreekt veel mensen aan. Met name omdat jij als consument zelf weer de controle krijgt over jouw persoonlijke gegevens, én je kunt er zelf geld mee verdienen. Dat is niet alleen heel fijn, het haalt tevens de macht weg bij de grote jongens als Facebook en Google. Die verdienen namelijk bakken met geld aan advertenties en gebruiken jouw data als lokkertje. MaxData wil daar voorgoed een eind aan maken en gebruikt daar blockchain voor.

Verdien nu al MXD

MaxData is momenteel druk bezig met het voorbereiden en opzetten van het portal en je kan hen daarbij ondersteunen. Hiervoor krijg je MXD als dank retour. En als je deze link gebruikt ontvang je daar nog eens 40{39539cad3cfa27890374299e60886b87b52ed5844acde2ee1e552719539aaa3c} bonus MXD bovenop. Deze actie is tijdelijk.

Leave a Reply